Å bruke bloggen

Å lage innlegg i bloggen

Her lærer du å opprette et nytt innlegg på bloggen din, å laste opp bilder og videoer, og å sette inn linker, bilder og videoer i bloggen.

Opprette et nytt innlegg

Det er flere måter du kan starte et nytt innlegg på.
  • Trykk "Post" oppe i den svarte menyen
  • Trykk på "Post" øverst i sidemenyen og velg "innlegg", "Bilde", "Video", "Sonsede innlegg" eller "Sponsede linker".
  • Åpne arkivet og velg "Innlegg", "Bilde" eller "Video" og trykk på den grønne knappen for å opprette ny.

Sette inn bilder i innlegg

Det er flere måter du kan sette inn bilder på.
  • Trykk på det lille bildeikonet i verktøylinjen mens du skriver innlegget.
  • Åpne arkivet og velg "Post" på et bilde (starter et nytt innlegg).
  • Gå til html-visning og skriv inn html-kode for å vise et bilde som ligger et annet sted på internett

Når du har trykket på det lille bildeikonet får du opp denne siden, der du kan velge å laste opp ett eller flere bilder, og hvor store de skal være, eller velge et bilde du allerede har i arkivet ditt:

Gjøre bilder mindre for enklere opplasting

Dersom du har problemer med at bildeopplasting blir avbrutt eller tar lang tid, kan du forsøke å gjøre bildene mindre før du laster dem opp. Her en en tutorial for å gjøre dette enkelt i MS Paint. Prinsippet er det samme i andre bildebehandlingsprogrammer.

NB! Bildene i eksempelet er fra en maskin med engelsk windows. Knappene vil nok ha norske navn hos deg.

Gjøre bilder mindre i Paint

1. Åpne Paint ved å klikke på startknappen, velge "All Programs", deretter velge "Accessories" (Tilbehør), og så klikke på "Paint".

2. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Open" (Åpne), velg bildet du ønsker å skalere, og klikk "Open" (Åpne).
    Nå kan du se hvor stort bildet er, og hva filstørrelsen er:

Dette er et helt vanlig bilde, tatt med et kompaktkamera. Det er så stort at du ser bare litt av øverste, venstre hjørne.
    2,9MB er vanvittig mye når man skal laste opp et bilde... Laster du opp 10 bilder samtidig er det 29MB tilsammen - og det tar tid! Noen av dere laster opp bilder på utrolige 12-15MB og da trenger man en veldig rask internettlinje for at det skal fungere.

3. I fanen "Home" (Hjem?) velger du "Resize".

4. Pass på at Maintain aspect ratio er krysset av, sånn at bildet beholder høyde/bredde-forholdet.

Velg ny bredde (høyden oppdateres automatisk når boksen er krysset av (og omvendt)).

5. Velg enten prosent eller piksler:
    (Jeg bruker piksler i dette eksempelet. Normal bredde for et bilde på blogg.no er 800 piksler eller mindre, det største du kan laste opp er 1000 piksler.)

• Skriv inn den nye bredden (eller høyden)

• Klikk OK

6. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Save as" (lagre som), og velg jpg.

7. Gi det nye, mindre bildet ditt et nytt navn (jeg pleier bare å legge til "web" bak originalnavnet) og trykk "Save" (Lagre).

8. Nå kan du se den nye bildestørrelsen og filstørrelsen... Litt av en forskjell, ikke sant? I dette eksempelet er filstørrelsen nå bare 1/20 av hva den var før.

Lykke til. :)

Avanserte bildeinnstillinger

Teksteditoren vår gir deg også mer avanserte bildeinnstillinger. Dobbeltklikk på et bilde i innlegget ditt så får du opp redigeringsboksen.

Bildeegenskaper

Det er satt et kryss over boksen for høyde, fordi man ikke bør oppgi en fast høyde på bilder. Mobilvisning, og veldig mange design for webvisning, vil autoskalere (automatisk justere) bredden på bilder, men kan ikke gjøre det for høyden. Du risikerer dermed at størrelsesforholdet mellom bredde og høyde blir feil.

For eksempel: dersom du har et bilde som er 1000 pixler bredt og 500 pixler høyt, og bredden automatisk justeres ned til 320 pixler på mobiltelefoner, vil fremdeles høyden være 500 pixler, og bildet vil oppleves som dratt i høyden eller trykket sammen fra sidene. Dersom du ikke har oppgitt noen bestemt høyde på bildet vil høyden justere seg selv og bildet ser riktig ut uansett hvor det vises.

For å fjerne en satt høyde på et bilde klikker du på hengelåsen slik at den åpner seg, og så fjerner du tallet i boksen for høyde. Husk å trykke "OK" etterpå.

Du kan også venstre- eller høyrejustere bilder. Ønsker du å midtstille/sentrere bilder kan du lese om det her:
http://faq.blogg.no/?side=blogge#sentrerebilder

Lenke

Avansert

Laste opp videoer

Du kan laste opp egne filmer til arkivet og deretter poste dem i innlegg.

Disse filtypene kan lastes opp:
.avi
.mov
.wmv
.m4v
.mpg
.mpeg
.mkv
.asf
.flv
.mp4

Gå til "Post" eller "Arkiv" i menyen, velg "Video". Videoopplasteren er Flash. Fungerer ikke Flash på din enhet kan du bruke den enkle opplasteren (link nederst på siden)

Trykk på "Velg videoer".
Velg filene du vil laste opp (inntil 5 stk), og trykk på "Åpne".

Trykk på "Last opp videoer"... og vent...

Når videoen(e) er ferdig opplastet trykker du "Ok" og får deretter opp melding om at videoene konverteres. Dette tar noen minutter.

Når video er ferdig opplastet og konvertert kan du trykke på "Post" under videoklippet for å opprette et nytt innlegg med filmen i.

Sette inn en YouTube-video i et innlegg

For å få inn en YouTube video på bloggen din må du først kopiere "embed/innbyggingskoden" til YouTube filmen...

...deretter må du lime dette inn i HTML delen av teksteditoren du skriver blogginnlegg i.

Slå deretter av html-redigering med html av/på-knappen igjen. Nå kan du se filmen som en boks i innlegget ditt.

Sette inn linker i innlegg

Du kan linke til andre websider, eller innlegg osv.

Da vil det se f.eks. slik ut:

Trykk HER for å komme til websiden...

Vil du endre på teksten?
Marker den på nytt og skriv inn endringen.

Hvordan markere tekst

1. Skriv teksten først.

Dette er en tekst og jeg vil sette inn en lenke HER midt inni teksten sånn ca...

2. Sett musepekeren på begynnelsen eller starten av det du vil markere.
  3. Trykk ned venstre museknapp.
  4. Dra musepekeren bortover teksten du vil markere.
  5. Slipp musepekeren når du er kommet til slutten av det du vil markere.
    Du kan teste dette ved å markere et ord i teksten du akkurat leste.

Redigere innlegg

Du kan redigere tidligere postede innlegg ved å åpne dem fra arkivet.
  • Åpne arkivet og finn innlegget du vil redigere
  • Åpne innlegget ved å trykke på tittelen
  • Utfør endringene og lagre innlegget på vanlig måte

Skjule innlegg fra bloggen

Du kan avpublisere, eller skjule, innlegg som er publisert i bloggen. Disse vil da bli gjort om til "utkast" igjen, og vil være utilgjengelige for leserne dine.
  • Åpne arkivet
  • Merk ruten foran innlegget du vil skjule. Du kan markere flere om du vil det.
  • Scroll ned til bunnen av siden, og trykk på "Skjul valgte innlegg".

Slette innlegg eller bilder fra arkivet

Du kan slette innlegg og bilder fra arkivet. Slettede innlegg og bilder kan ikke gjenopprettes, de er borte for godt. Vær obs på at om du sletter et innlegg vil bilder i det innlegget fremdeles ligge i arkivet, siden bilder ikke lagres i innlegg, innleggene henter bildene fra arkivet.
  • Åpne arkivet
  • Velg fanen "Bilder" dersom du skal slette et bilde
  • Merk ruten foran innlegg eller under bildet du vil slette. Du kan markere flere om du vil det.
  • Scroll ned til bunnen av siden, og trykk på sletteknappen.

Promotere bloggen

Nye innlegg, som inneholder bilder som er lagret på blogsoft.no eller er hentet fra Yay Images, legges automatisk ut på forsiden av blogg.no dersom du ikke har reservert deg mot dette. Er det stor pågang må du kanskje "bla litt" nedover på forsiden for å finne ditt innlegg. Når du poster et nytt innlegg kommer dette også opp i hjemmefeeden til alle du har på vennelisten din hos oss. Du har også andre muligheter for promotering av bloggen og innleggene dine.

• Bloggshout (betaltjeneste)
  • Innleggene dine pinges automatisk på blogglisten.no. Husk å velge kategori.
  • Dele innleggene dine til grupper/magasiner på blogg.no
  • Dele innlegget ditt på andre nettsteder og tjenester, f.eks. Facebook, Twitter, Twingly osv.
  • Registrere bloggen din på tjenester som f.eks. Bloglovin'.
  • Bruke hashtags slik at innleggene kommer opp ved søk på hashtags.
  • Tips bloggmag.no om gode innlegg.

For å registrere deg på eksterne tjenester som Bloglovin' og forskjellige topplister trenger du urlen til RSS-feeden din.

Bli vist på bloggmag.no

Bloggmag.no er et magasin som kun henter innlegg fra blogger på blogg.no. Forsiden av magasinet settes opp av en redaksjon som velger ut saker fra tips og feeds, mens kategorisidene blir laget automatisk av saker som tagges av bloggerne når de publiserer innleggene sine. Det eneste du trenger å gjøre for å få ditt innlegg synlig på kategorisidene er å velge «kategori på bloggmag.no og blogglisten.no» før du lagrer og publiserer:

Om du lurer på hvilken kategori som ligger under hvert menypunkt kan du se på blogglisten.no. Der er alle kategoriene listet ut under hver kategori.

Har du et kjempefint innlegg du tror vil passe på førstesiden til bloggmag.no, så kan du bruke "Tips oss" knappen på førstesiden. Bare lim inn adressen til innlegget og trykk send.

Her kan du se hvordan du finner urlen til RSS-feeden din

Du kan hente urlen fra RSS-feeden din fra kildekoden i bloggen din. Urlen ligger nesten helt øverst.

Syns du det er vanskelig å lese kildekode kan du i stedet kopiere denne linjen:

http://BLOGGNAVN.blogg.no/index.rss
og bytte ut ordet BLOGGNAVN med ditt bloggnavn.

Dersom feeden din ikke fungerer som den skal skyldes det i de aller fleste tilfellene kode du har fjernet eller lagt inn i designet, eller koder i et innlegg. For å feilsøke feeden din kan du gå hit http://validator.w3.org/appc/ og lime inn feedurlen din i feltet.

Tidsstyrt posting

Mange har etterlyst en funksjon for å kunne velge dato og klokkeslett for når et innlegg skal publiseres.
Denne funksjonen er nå på plass.

Slik bruker du den:

1. For å velge dato og klokkeslett for publisering trykker du på "Endre"
  2. Velg dato og klokkeslett og trykk deretter på "Ok". Det er ikke mulig å poste innlegg bakover i tid.
  3. Trykk på "Lagre og publiser" for å legge innlegget i publiseringskøen.
  4. Lagrede innlegg som ikke er publisert enda vil ligge øverst i arkivlisten, med status "Tidsinnstilt".

NB! Dersom veldig mange innlegg er forhåndspublisert på nøyaktig samme klokkeslett kan det hende at ikke alle rekker å bli postet på riktig minutt.
Det er ikke mulig å kjøpe bloggshout til et forhåndspublisert innlegg før etter at innlegget er lagt ut i bloggen.

Dele innlegg

Du kan dele innleggene dine på Facebook etter posting.

Leserene dine har også muligheten til å dele dine innlegg med andre. Under hvert innlegg ligger linken "Tips en venn" (med mindre du bruker et design der knappen er tatt bort). Her kan leserne velge å dele innlegget ditt med sine følgere på Facebook eller Twitter. Dersom bloggeieren har Facebooks "liker"-knapp kan du dele innlegget ved å trykke på denne.

Trykker du på "Tips en venn" kommer du til denne siden:

Om du liker å redigere design/html kan du legge inn andre dele-knapper selv. Det enkleste er da å bruke en ekstern tjeneste, som ShareThis eller lignende, som gir mange muligheter for hvor ting skal kunne deles, og også for hvor i bloggen knappene plasseres.

Sette inn et svarskjema

Mange av dere kjører konkurranser i bloggen, og det er kanskje ikke alltid like enkelt å holde styr på påmeldinger og svar som må sendes på mail eller legges inn som kommentarer. Her får dere et tips til hvordan dere setter opp, og legger inn, et svarskjema.

Vi bruker Google Docs til dette. For å bruke google docs må man ha en gmail-konto.

1. Gå til "Google docs". (du må være innlogget for å gjøre dette)

2. Opprett et nytt regneark/spreadsheet (du kan også bruke "Skjema"/"Form" i stedet for regneark (da hopper du over punkt 2-5 i denne tutorialen), men denne måten gir deg et nesten ferdig skjema å jobbe med)

3. Fyll inn spørsmålene dine øverst

4. Lagre regnearket (du kan kalle det hva du vil)

5. Opprett et skjema for regnearket

6. Rediger skjemaet. Du kan flytte rundt på boksene, og legge til eller fjerne bokser også.

7. Når du er fornøyd lagrer du skjemaet og lager embedkoden du skal legge inn i bloggen.

Og kopierer koden...

8. Gå til innlegget der skjemaet skal ligge og åpne html-redigeringen.

9. Lim inn koden der du skal ha den.

10. Gå tilbake til vanlig redigering ved å trykke på html-knappen en gang til. Nå ser det slik ut:

11. I forhåndsvisningen ser det slik ut:

For å sjekke innkomne svar går du til Google Docs igjen...

Alle innsendte svar kommer fram i listen, med dato og klokkeslett.

Du kan selvfølgelig også velge å bare linke til skjemaet, i stedet for å embedde det i innlegget.

Lykke til! :)

Opprette/slette kategorier

For å opprette en ny kategori går du inn på "Design" >> "Lenker / kategorier" i sidemenyen. Her kan du også endre på kategorier du allerede har laget. For å lage en ny kategori trykker du på "Ny kategori". For å endre en eksisterende kategori trykker du på kategorinavnet.

Velg kategorinavn, og om kategorien skal være standardkategori eller ikke. Husk å lagre.

Du kan også opprette en ny kategori inne fra et innlegg. Vær obs på at dersom du gjør det derfra blir den nye kategorien automatisk satt til ny standardkategori.

For å slette en kategori må du først flytte eller slette alle innlegg og bilder i den kategorien. Dette gjør du inne i arkivet. Når du har tømt kategorien går du til "Oppsett" >> "Kategorier" og markerer kategoriene du vil slette. Trykk på "Slett valgt kategori".

Til toppen