Samarbeidende nettsteder

Her finner du informasjon for Nettavisens samarbeidsbloggere og øvrige bloggtjenester.

Blogglisten.no

Her finner du informasjon og bruksanvisning til pingtjenesten blogglisten.no

Blogglisten.no kan brukes av alle blogger, uansett plattform.

Hva er blogglisten?

Blogglisten er et topplisteverktøy for deg som blogger, der du kan se statistikk for din blogg, og sammenligne din statistikk og plassering på listene med andre, lignende blogger.

1. Har du bloggen din på blogg.no vil bloggen din automatisk være registrert. Du vil kunne bruke ditt blogg.no brukernavn og passord for å logge deg inn på blogglisten.
  2. Har du en blogg på andre plattformer må du selv registrere bloggen din på blogglisten.

Blogglisten er også et sted som gjør bloggen din synlig. Her kan du profilere bloggen din, og dersom du ønsker det få sjansen til å komme på topplisten. Blogglisten hjelper bloggere å få mer trafikk på sine blogger, men hjelper og deg som er bloggleser å finne frem til de beste og mest interessante bloggene i bloggosfæren.

Blogglisten.no har egne topplister over mest besøkte blogger.

Hva er ping og hvorfor skal jeg pinge?

Ping er en push-funksjon som varsler en tjeneste (f.eks. blogglisten) om nytt innhold i bloggen din. Bloggere på blogg.no trenger ikke pinge innlegg i defaultkategorien. Ønsker man å pinge innlegg i bestemte kategorier velges dette nederst på siden der man skriver innlegget.

Når du pinger et blogginnlegg vil det dukke opp på Blogglistens “siste bloggposter”. Blogglisten henter innholdet fra RSS-feeden i bloggen din, det er derfor viktig at RSS-feeden din validerer og oppdateres normalt.

NB! Blogger på blogg.no trenger ikke pinge, innlegg deles til blogglisten helt automatisk.

Registrere blogg på blogglisten.no

For å komme på topplisten må du registrere bloggen din (gjelder ikke blogger på blogg.no). Det gjør du her: http://www.blogglisten.no/registrer/. Da får du en verifiseringskode du legger inn i et nytt innlegg i bloggen din. NB! Ikke lukk fanen! Når koden er lagt inn i blogginnlegget, og kommer opp i rss-feeden din, trykker du på "Verifiser" og blogglisten sjekker at koden er på plass. Deretter kan du fortsette registringen.

Hvordan pinge et innlegg?

For at ditt innlegg skal vises inne på blogglisten.no må du "pinge" det. Det gjør du her: http://www.blogglisten.no/ping

For å pinge innlegg limer du inn linken til innlegget i det øverste feltet. Deretter velger du ønsket kategori og trykker på den grønne knappen nederst. Når du "pinger" et blogginnlegg vil det dukke opp på Blogglistens "Siste innlegg" i den kategorien du velger. NB! Innlegg sorteres etter publiseringstidspunkt, ikke tidspunkt for når det ble pinget.

Hvordan regnes antall besøkende på blogglisten.no?

Når du registrerer din blogg på Blogglisten.no blir du bedt om å legge inn en “teller” i din blogg. Hvordan dette gjøres varierer litt fra plattform til plattform. Sjekk hjelpesidene eller spør kundeservice hos din bloggleverandør dersom du er usikker på hvordan du skal gjøre det.

Her er et eksempel på hvordan det kan se ut når den legges inn i "Widgets" i Wordpress:
(NB! din kode kan se noe annerledes ut)

Slik legger du inn tellerkoden i Instant Article-malen din:

Les mer...

Denne koden gjør dermed jobben med å telle trafikken på bloggen din, som igjen er det som bestemmer om din blogg kvalifiseres for topplisten eller ikke. Du kan se statistikken inne på bloggsiden på blogglisten.no

Dersom du bytter blogg må du huske på å fjerne telleren i den gamle bloggen og registrere/legge inn ny teller i den nye bloggen.

Blogglisten teller antall unike besøkende per døgn. Det vil si at én IP bare telles én gang per dag. Dersom du har 100 lesere som sitter på samme IP, for eksempel en skole eller arbeidssted, vil disse bare telle som ett besøk.

NB!
Blogger på blogg.no trenger ikke legge inn tellerkode, den legges inn helt automatisk.

Hvordan kommer jeg på blogglisten.no's toppliste?

Dersom du legger inn kodesnutten du fikk når du registrerte deg i bloggmalen din, vil Blogglisten.no telle trafikken på bloggen din. Jo mer besøk du får, desto større sjanse har du for å komme på prioritert plass på Blogglisten.no.

Glemte du å legge inn kodesnutten når du registrerte deg, kan du logge inn på blogglisten og velge "Vis tellerkode" for å hente den på nytt.

NB! Blogger på blogg.no trenger ikke legge inn tellerkode, den legges inn helt automatisk. Du kan i stedet legge inn en knapp som peker til din profil på blogglisten. Du finner knappen under "Vis tellerkode", og kan legge den der du ønsker i bloggen (widgets, malene...).

Deling av innlegg på Nettavisen/Side2

Blogg.no har et samarbeid med Mediehuset Nettavisen og A-media. Dette betyr at din blogg kan bli synlig i deres aviser og magasiner gjennom topplister og feeds. I tillegg har de mulighet til å lime inn et innlegg fra bloggen din i sine egne designformater når de ønsker å trekke frem innlegget hos seg. Du vil fremdeles få trafikken tildelt bloggen din, og det vil tydelig fremkomme adresse og link til din blogg. Det er kun malverket som benyttes på innlegget som er annerledes når innlegget deles på denne måten.

Hvordan foregår slik deling?

Her er et par eksempler på hvordan det kan se ut når innlegg deles i henholdsvis Side2-malen og NAblogg-malen.

Hvordan reserverer jeg meg mot deling?

Du kan reservere deg mot at dine innlegg skal vises i andre visningsmaler enn ditt eget bloggdesign. Dette gjøres inne i blogginnstillingene dine som du finner på "Innstillinger" (tannhjulet) >> "Blogg". Det er derimot ikke mulig å reservere seg mot at innlegg deles generelt. Hvem som helst kan linke til ditt innlegg i din blogg.

Samarbeidsbloggere

Mediehuset Nettavisen (MNA) har flere samarbeidsbloggere. Dette er MNAs egne bloggere som Gunnar Stavrum, men også et antall bloggere som har en egen avtale med MNA om å blogge for deres nettavis og magasiner. Eksempler på slike er Kristina Andersen, Hvitstil, etc. Som samarbeidsblogger får du fast plass i, og inngår som en del av, disse magasinene.

Hvordan blir jeg "samarbeidsblogger"?

Ønsker du å bli samarbeidsblogger? Tips oss gjerne om du har en blogg, eller et spesifikt blogginnlegg, som du mener egner seg på Nettavisen, Side2 eller Side3. Send en e-post til magasinsjef i Nettavisen gaute.tyssebotn@nettavisen.no eller bloggansvarlig i Nettavisen ingvill.flaaten@nettavisen.no. Husk også å hashtagge dine innlegg med relevante hashtags slik at det er enklere å finne din blogg blant ulike tema.

Informasjon til samarbeidsbloggere

Bloggdesign

Samarbeidsbloggere vil ha et standarddesign eller spesialdesign fra Nettavisen, Side2, Side3 eller NA24. Det er forskjellig fra design til design hvilke endringer som kan gjøres i disse. Lurer du på hva du har lov til å endre i din blogg kan Ingvill i nettavisen svare på det. Du kan ikke bruke designbyggeren, og heller ikke redigere i html-malene. Side2-bloggere kan endre visse elementer i stilarket (css).

Du kan finne koder og lignende her: Side2-design

Bytte headerbilde

Side2-blogg:

1. Last opp bildet du vil bruke til et sted på internett. Bildet må være 880px bredt. Høyden bestemmer du selv. Kopier urlen til bildet (bildeadressen).
  2. Gå til "Bloggdesign" >> "HTML" >> "Moduler" >> "headerimage" og bytt ut urlen til det gamle bildet med den nye urlen. Husk å lagre endringen.
    NB! Dersom modulen "headerimage" ikke eksisterer må du først lage den. Trykk på "Ny modul", skriv inn navnet (headerimage), lim inn urlen i innholdsfeltet under, og lagre.

NA-blogg (sport, nyheter, økonomi):

• Send bildet og evt. ønsker om endringer på tekst til Ingvill (i Nettavisen).

Redigere profiltekst

Side2-blogg:

• Gå til "Innstillinger" (tannhjulet) >> "Profil". Her kan du bytte profilbildet og endre på profilteksten. Endringene du har gjort vil bli synlige i bloggen neste gang du publiserer et innlegg.
    NB! For å vise profilen må sidebaren være aktivert i designet ditt.

NA-blogg (sport, nyheter, økonomi):

• Gå til "Innstillinger" (tannhjulet) >> "Profil". Her kan du endre på profilteksten (Om meg). Endringene du har gjort vil bli synlige i bloggen neste gang du publiserer et innlegg.

Widgets

Side2-blogg:

• Gå til "Bloggdesign" >> "HTML" >> "Widgets" og lim inn koden til elementet du vil legge inn. Max bredde er 280 pixler.
    NB! For å bruke widgets må sidebaren være aktivert i designet ditt.

NA-blogg (sport, nyheter, økonomi):

• Gå til "Avansert design" >> "Widgets" og lim inn koden til elementet du vil legge inn. Her legges for eksempel telleren fra blogglisten.no.
    NB! Max bredde er 200 pixler. Trenger du å legge inn noe bredere må du bruke modulen "misc" i stedet (maxbredde 450px).

Toppmeny (Side2-bloggere)

• For å bytte ut linkene først i toppmenyen går du til "Min blogg" >> "Lenker / kategorier". Her kan du legge til, endre og fjerne knapper i menyen. Du kan ikke fjerne "Arkiv" og "Kategorier" herfra. Linkene du legger inn her vil bli listet i alfabetisk rekkefølge.

"Reparere" designet

Dersom du har trykket på feil knapp og designet ditt er blitt borte eller ødelagt, kan du velge det på nytt inne på "Bloggdesign" >> "Velg design". Avhengig av typen blogg du har vil du finne designvalg for "Nettavisen" eller "Side2" der. Finner du ikke ditt design der kan du bare kontakte Ingvill i Nettavisen eller blogg.no's supporttjeneste, så får du hjelp til å legge det inn på nytt.

Andre ting

NA-blogg (sport, nyheter, økonomi):

• Arkivlisten viser innlegg fra de 12 siste månedene.
  • Du kan velge å bruke Facebookkommentarer eller blogsofts innebygde kommentarfunksjon. Ønsker du Facebookkommentarer gir du bare Ingvill eller blogg.no's supporttjeneste FacebookID'en din, så fikser vi for deg.

Mer designhjelp for Side2-bloggere

Her finner du mer informasjon og koder spesielt for Side2-designene/magasinbloggerne: Side2-design